2015. március 29., vasárnap

Székely zászló és címerek

A székely zászló a Székely Nemzeti Tanács hivatalos zászlója és lobogója, mely az egyetlen székely családból származó erdélyi fejedelem, Székely Mózes 1601-ből ismert névjeles zászlaja alapján égsz0nkék mezőben arany csíkkal készült, a névjegy helyett a székely szimbólumokkal Nap és Hold. A nyolcágú Nap-csillag a jelenlegi nyolc székaly szék (Marosszék, Kézdiszék, Udvarhelyszék, Gyergyószék, Csíkszék, Bradóc-Miklósvárszék, Sepsiszék, Orbaiszék) egységének a jelképe, a telőben levő Hold pedig a székelyek hitének, reményének és bizakodásának szimbóluma.

                                        



A Székalyföld jelképei a székely himnusz és a székely zászló, azonban sok esetben még a tíltások ellenére is nagy teret hódítanak. A Székelység önállósodási törekvéseihez kapcsolódó zászlóhasználat, a felsőbb romániai hatalmi szervekben nem vált ki nagy tetszetést, hiszen félnek a szimbólumok erejétől és azok üzenetétől.

Változatai: Két változata ismert, a vörös fekete két sávos zászló, illetve az égszínkék mezőn végigfutó arany csíkos. Közös vonás, hogy mindkét zászlón megtalálható a székelyek két fontos történelmi motívuma, sárga színnel a Nap és ezüsttel a Hold. Minden változaton rajta van a nyolcágú Nap-csillag és a telőben levő Hold. A két változat közül az utóbbi a köztudatban székellyé az égszínkék-arany színű, a csillagsugaras Nap és a telőben levő Holdat egymás mellett tartalmazó lobogó. A színeknek van további jelentése is, hiszen a vörös az erő és a vér, fekete a föld és a gyász, és ezek voltak korábban a csatába vonuló székelyek harci színei. A Nap és a Hold elhelyezése kapcsán lehet találkozni különböző változatokkal.

              

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése